Maak nu een gratis profiel aan!

Gratis Profiel Zorgeloos

Hotzzpot
Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in

Interview Peter van Weel - Je mag wel eens je hoofd stoten

Interview Peter van Weel - Je mag wel eens je hoofd stoten
Yori van Hout 17-10-2013 17:38
Categorieën: Interview,
“Je mag wel eens je hoofd stoten”
Hole 18 is de onderneming van Peter van Weel, een enthousiaste opleidingsmanager met een passie voor golf. Met Hole 18 verzorgt hij een bijzonder training- en begeleidingsprogramma waarmee hij ondernemers en mensen in het bedrijfsleven verder helpt om succesvol te worden.
Wat kun je ons vertellen over Hole 18?
Laat ik beginnen met uitleggen wat de term betekent. Hole 18 is de laatste hole in het golfen die je moet bereiken. Het einddoel. Door middel van mijn onderneming geef ik trainingen en breng ik mensen dichter bij hun doel. Ik wil niet zomaar een training op drie hoog achterin een kantoorgebouw geven. Het is namelijk de bedoeling dat ik mensen ook een leuke dag bied. Om dit te verzorgen gaat het bij mijn trainingen niet alleen om de droge theorie. Ik neem mensen mee de golfbaan op en vertaal wat er op de golfbaan gebeurt naar het bedrijfsleven.

Deze aanpak zorgt ervoor dat er eens anders wordt gekeken naar een bepaald vraagstuk. Ik gebruik golf als metafoor. Mijn ervaring is dat het mensen triggert en dat het niet alleen boeit, maar ook als praktisch wordt ervaren. Het is een beleving. Bij een dagtraining wordt er ‘s ochtends gezamenlijk het theoretische gedeelte besproken. Gedurende de middag gaan we de theorie toepassen op de golfbaan. Zo krijgen deelnemers een beeld dat de theorie op een simpele manier ook toepasbaar is op de golfbaan. Aan het einde van de middag werken we de theorie verder uit.

Heb je een voorbeeld van een training?
Ik geef naast de dagtrainingen bijvoorbeeld ook trainingen over stakeholdermanagement. Stakeholders zijn de mensen in je omgeving die invloed uitoefenen op een organisatie. Als je het over stakeholders hebt, dan kun je het ook over stakeholders in de baan hebben. Hoe bereik je een doel? Ga je direct over alle bomen en het water heen slaan, hopend dat de golfbal bij een goede plek terechtkomt? Dat is vrij riskant. Het is verstandiger om rustig te kijken langs welke paden je gaat om op een vakkundige manier de bestemming te bereiken.

Bij stakeholdermanagement gaat het erom dat je de omgeving onder controle hebt. Als je de controle verliest, verspeel je de wedstrijd. Zo gaat dat ook in de golfsport. Je zult de omgeving (stakeholders) moeten controleren, informeren en betrekken. De stakeholders bepalen of jij succesvol bent. In iedere opdracht heb je te maken met een dergelijke omgeving. Complex en/of minder complex. Het is noodzakelijk om de omgeving waarin iemand opereert zodanig te kennen dat jij de regie en grip hebt op de omgeving. Dit zorgt ervoor dat er besluiten worden genomen, opdrachten succesvoller worden en dat je makkelijker een eventuele nieuwe opdracht verkrijgt.

Na afloop van een training begeleid ik mensen on the job. Ik vind het belangrijker dat er na het uitvoeren terug wordt gekeken, en dat er ook sprake is van herhaling.

Wat houdt de begeleiding on the job in?
Laatst heb ik iemand begeleid die het lastig vond om als voorzitter van een vergadering beslissingen over zijn project er doorheen te krijgen. Hij heeft mijn training bezocht, heeft zijn volgende vergadering goed voorbereid, alles gelezen en gaat het geleerde in de praktijk brengen. Bij diezelfde vergadering was ik ook aanwezig om waar te nemen of hij het in de praktijk ook kan toepassen. Het blijkt alsnog stroef te gaan, want hij probeert natuurlijk iets wat hij niet gewend is en raakt uiteindelijk toch verstrikt in een discussie.

Achteraf heb ik de vergadering met hem geëvalueerd en de situatie besproken. Na afloop van die follow-up heb ik zijn volgende vergadering ook bijgewoond. Dit ging stukken beter. Ik merkte echt dat hij de leiding had en dat de sfeer van de vergadering helemaal anders was. Het is ook niet mijn taak om een vergadering bij te sturen, want dan wordt het een training. We praten alleen achteraf.

Je ziet dat mensen door hele kleine dingen via een training en een follow-up verder komen. Juist door follow-up vallen de puzzelstukjes in elkaar vallen. Ik ben een begeleider die vragen stelt waarbij mensen goed moeten nadenken. Vaak realiseren ze zich pas wat ze doen als het ze gevraagd wordt. Dan ben ik er om ze naar een doel te begeleiden.

Wat was de reden om zelfstandig ondernemer te worden?
Ik speelde al langer met het idee om zelfstandig aan de slag te gaan. De grootste reden om voor mezelf te starten was dat ik eens iets helemaal voor mezelf wilde beginnen. Daarnaast merkte ik bij ING al dat ik graag mensen verder wil helpen en dat ik daar meer mee wilde doen. Werken bij ING was een goede leerstoel en ik heb er veel ervaring opgedaan, maar het was niet de omgeving waar ik een goede toekomst zag.

Ik gaf al trainingen bij ING en het leek me verstandig om eerst een trainersopleiding te volgen. Op 1 juni 2012 ben ik bij ING vertrokken. Ik realiseerde me dat ik zonder ervaring ook niet verder zou komen met mijn onderneming, dus heb ik me als freelancer aangemeld bij trainingsbedrijven. Toen heb ik rustig uitgedacht hoe mijn bedrijf eruit moest zien.

Later bedacht ik me dat golf ook een onderdeel van mijn onderneming moest worden. Ik ben altijd wel een sportman geweest. In ’99 begon ik met golf en sindsdien is het altijd een passie van me geweest. Het is een complexe sport die elke dag anders is. Dat maakt het zo mooi. In die tijd ben ik gaan denken hoe ik de golfsport kan vertalen naar het bedrijfsleven.Wat heeft Hole 18 niet-golfers te bieden?
Uiteindelijk gaat het 80 procent om de technieken en theorie die je van mij leert. Golf is echt puur als metafoor om jou een beeld te geven van een situatie . We gaan wel samen de golfbaan op, maar het is bedoeld als een blauwdruk om om bij een lastige situatie je doel te bereiken. Per slot van rekening moet iedereen bijvoorbeeld bij een vergadering ooit eens aan slag komen. Wie gaat er dan slaan? Diegene die heel goed kan golfen?

Wat voor advies zou je geven aan mensen die ook een eigen onderneming willen starten?
Je moet als beginnend ondernemer wel tijd hebben en uit een basis beginnen. Dit kan iets zijn waar je echt goed in bent, iets dat je leuk vindt, of een passie waar je op voortborduurt.

Ik heb het eerste half jaar ook wel het een en ander geleerd. Vroeger dacht ik dat ik alles alleen moest doen en alles beter wist. Je kunt niet alles alleen. Sta open voor andermans ideeën en wees bereid om hulp te vragen. Die bewustwording is belangrijk om iets van de grond te krijgen. Anderzijds heb ik geleerd te beginnen met het opschrijven van een idee. Hoe ziet zo’n idee er nu werkelijk uit? Dit hoeft geen boekwerk te worden, een paar A4’tjes voldoet al. Je moet in ieder geval niet klakkeloos iets gaan doen. Op de golfbaan ga je ook niet domweg een balletje slaan.

Aan de hand van zo’n aanpak vraag je om feedback in je omgeving. Let er dan wel op dat je niet verstrikt raakt in negatieve feedback. Geloof wel in je eigen kracht. Zoek mensen om je heen voor de dingen die je niet kunt oplossen. Als je goed bent in verkopen en niet in websites bouwen dan moet je dat ook niet gaan proberen. Het eerste half jaar mag je ook wel eens hard je hoofd stoten. Daar moet je van leren.

Hoe zie jij de toekomst van Hole 18 voor je?
Het voornaamste waar ik mee bezig ben is natuurlijk dat de deelnemers van mijn trainingen succesvoller worden op het gebied waar zij mee bezig zijn en dat ze er een leuke dag op nahouden. Als dat uiteindelijk doorgroeit naar een landelijk trainingsbureau, waarbij mijn trainingen op alle golfbanen worden gegeven, dan zou ik dat ook erg leuk vinden. Het bevalt nu in ieder geval erg goed. Een landelijke onderneming is mijn 18e hole, mijn doel. Als ik dat heb bereikt ga ik het succes vieren met deelnemers van mijn trainingen op de 19e hole (het clubhuis).Wil je met Peter van Weel in contact komen? Laat het ons weten, stuur een mail naar info@hotzzpot.nl. Of neem een kijkje op zijn website: Hole 18, http://www.hole18.nl/.

Op 19 november geeft hij een gratis teasertraining over stakeholdermanagement bij een netwerkmiddag van Hotzzpot. Meld je hier aan!

Reageer

CAPTCHA ImageNieuwe codeSpeel de code af
PXL Communicatie OTYS Recruiting Technology
Copyright Hotzzpot 2018sitemapprivacy policyContactWebshopAlgemene Voorwaarden
Hotzzpot gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.